Αρχική » Οδηγός Photoshop » Χρήση του Layer Mask στο Photoshop
photoshop-cs5-tutorials-6-10

Χρήση του Layer Mask στο Photoshop

Όταν επεξεργαζόμαστε τις φωτογραφίες μας ή άλλα γραφικά στοιχεία, πολλές φορές ερχόμαστε σε ένα σημείο που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη γόμα για να διαγράψουμε κάτι. Αλλά υπάρχουν μερικές φορές όταν διαγράφουμε κάτι, κλείνουμε το αρχείο και μετά το ανοίγουμε ξανά, που διαπιστώνουμε ότι χρειαζόμαστε το αντικείμενο που έχουμε ήδη διαγράψει. Με το Layer Mask μπορούμε να κρύψουμε το μέρος ενός Layer που δεν θέλουμε να φαίνεται, αντί να το διαγράψουμε μόνιμα. Οπτικά το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, αλλά θα μπορείτε πάντα να αναιρέσετε την προσωρινή διαγραφή.

Για να προσθέσετε ένα Layer Mask, πρέπει να επιλέξετε πρώτα το Layer στο οποίο θέλετε να το εφαρμόσετε και έπειτα να πατήσετε το κουμπάκι «Add layer mask» που βρίσκεται στο κάτω μέρος της παλέτας Layers.

 layer-mask

Θα παρατηρήσετε ότι στη δεξιά πλευρά του επιλεγμένου σας layer θα εμφανιστεί μια μικρογραφία.

 layer-mask-2

Πλέον μπορείτε χρησιμοποιώντας την βούρτσα (με μαύρο χρώμα) να «σβήσετε» όποια σημεία δεν θέλετε από το συγκεκριμένο layer.

 layer-mask-3

Αν θέλετε να εμφανίσετε κάποιο μέρος που έχετε «σβήσει», μπορείτε να το κάνετε πολύ εύκολα, απλά αλλάζοντας το χρώμα της βούρτσας σε άσπρο και βουρτσίζοντας την συγκεκριμένη περιοχή.

Check Also

photoshop-cs5-tutorials-14-6

Προσθήκη εξωτερικής λάμψης στο Photoshop

Για να προσθέσουμε μια εξωτερική λάμψη σε ένα Layer, κάνουμε δεξί κλικ πάνω στο Layer ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *