Αρχική » Οδηγός Photoshop » Το Φίλτρο Unsharp Mask στο Photoshop
photoshop-cs5-tutorials-11-5

Το Φίλτρο Unsharp Mask στο Photoshop

Το φίλτρο Unsharp Mask οξύνει μια εικόνα αυξάνοντας την αντίθεση κατά μήκος των άκρων της εικόνας. Το Unsharp Mask δεν εντοπίζει τα άκρα σε μια εικόνα. Αντίθετα, εντοπίζει pixels που διαφέρουν στην τιμή από τα περιβάλλοντα pixel, ανάλογα με το όριο που έχετε ορίσει. Έπειτα αυξάνει την αντίθεση των γειτονικών pixel κατά το ποσό που έχετε καθορίσει.

Επιπλέον, μπορείτε να καθορίσετε την ακτίνα της περιοχής στην οποία συγκρίνεται το κάθε pixel. Όσο μεγαλύτερη είναι η ακτίνα, τόσο μεγαλύτερα είναι και τα αποτελέσματα.

Για να εφαρμόσετε το φίλτρο Unsharp Mask σε μια εικόνα επιλέξτε από το μενού επιλογών Filter > Sharpen > Unsharp Mask.

 unsharp-mask

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί υπάρχουν οι παρακάτω επιλογές:

  • Amount: η τιμή που εισάγετε καθορίζει το πόσο θα αυξηθεί η αντίθεση των pixel. Για υψηλής ανάλυσης εικόνες, συνιστάται ένα ποσό μεταξύ 150-200%.

  • Radius: είναι η τιμή που καθορίζει τον αριθμό των pixel, γύρω από τα pixel των άκρων, που επηρεάζουν την όξυνση. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή, τόσο ευρύτερα είναι τα αποτελέσματα στις άκρες. Και όσο ευρύτερα είναι τα αποτελέσματα, τόσο πιο φανερή είναι η όξυνση.

  • Threshold: η τιμή που εισάγετε καθορίζει το πόσο διαφορετικά πρέπει να είναι τα οξυμένα pixel, πριν θεωρηθούν pixel των άκρων και οξυνθούν από το φίλτρο.

Για μια εικόνα 2000×3000 pixels ή μεγαλύτερη, ισχύουν συνήθως οι παρακάτω τιμές:

stadar-values

Check Also

photoshop-cs5-tutorials-14-6

Προσθήκη εξωτερικής λάμψης στο Photoshop

Για να προσθέσουμε μια εξωτερική λάμψη σε ένα Layer, κάνουμε δεξί κλικ πάνω στο Layer ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *