Αρχική » Οδηγός Photoshop » Το εργαλείο Marquee στο Photoshop
photoshop-cs5-tutorials-7-1

Το εργαλείο Marquee στο Photoshop

Το Marquee tool του Photoshop, είναι ένα σχετικά απλό εργαλείο, το οποίο είναι όμως απαραίτητο σε πολλές εργασίες. Στο πιο βασικό επίπεδο, χρησιμοποιείται για να επιλέγουμε μια συγκεκριμένη περιοχή μιας εικόνας, η οποία μπορεί στη συνέχεια να αντιγραφεί, κοπεί ή περικοπεί. Επίσης, συγκεκριμένα τμήματα ενός γραφικού μπορούν να επιλεγούν για να εφαρμοστεί ένα φίλτρο ή κάποιο εφέ. Σε μια επιλογή που κάνουμε, μπορεί επίσης να εφαρμοστεί περίγραμμα ή γέμισμα με κάποιο χρώμα.

Ανάλογα με τον τύπο επιλογής που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε, υπάρχουν τέσσερις επιλογές εργαλείων στο Marquee tool: rectangular, elliptical , single row ή single column.

 marquee-tool

Για να χρησιμοποιήσετε το Marquee tool, επιλέξτε το από την εργαλειοθήκη ή πατήστε το πλήκτρο «M«. Για να επιλέξετε κάποιο άλλο από τα τέσσερα εργαλεία, απλά κρατήστε πατημένο το ποντίκι πάνω στο εικονίδιο του Marquee toll ή ενώ κρατάτε πατημένο το πλήκτρο «Shift» πατήστε το πλήκτρο «Μ» μέχρι να επιλεχθεί το εργαλείο που θέλετε.

Αφού έχετε ενεργοποιήσει το Marquee tool, μπορείτε πλέον να κάνετε μια επιλογή στην εικόνα που θέλετε. Κρατήστε πατημένο το ποντίκι και σύρετε το για να κάνετε την επιλογή σας.

 marquee-tool-2

Με το rectangular και το elliptical, μπορείτε να σχηματίσετε μια επιλογή τέλειου τετραγώνου και τέλειου κύκλου αντίστοιχα. Για να το κάνετε αυτό κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Shift και έπειτα κάντε την επιλογή σας. (Για να διατηρηθεί η επιλογή σας, θα πρέπει πρώτα να αφήσετε το ποντίκι και έπειτα το πλήκτρο «Shift»)

 marquee-shift

Αν κατά τη διάρκεια μιας επιλογής κρατήσετε πατημένο το πλήκτρο «Space«, μπορείτε να μετακινήσετε την επιλογή σας μέσα στην εικόνα.

Αφού έχετε δημιουργήσει την επιλογή σας, μπορείτε να την τροποποιήσετε προσθέτοντας ή αφαιρώντας από αυτήν.

Για να προσθέσετε σε αυτήν κρατήστε πατημένο το πλήκτρο «Shift» και δημιουργήστε μια δεύτερη επιλογή. Θα παρατηρήσετε ότι η νέα επιλογή θα προστεθεί και η προηγούμενη δεν θα χαθεί.

 marquee-tool-add

Για να αφαιρέσετε μέρος μιας επιλογής που έχετε δημιουργήσει, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο «Alt«.

Check Also

photoshop-cs5-tutorials-14-6

Προσθήκη εξωτερικής λάμψης στο Photoshop

Για να προσθέσουμε μια εξωτερική λάμψη σε ένα Layer, κάνουμε δεξί κλικ πάνω στο Layer ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *