Αρχική » Οδηγός Photoshop » Τι είναι το Photoshop
photoshop-cs5-tutorials-1-1

Τι είναι το Photoshop

Κατά κύρια βάση, το Photoshop είναι ένα λογισμικό που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία ψηφιακών εικόνων, είτε πρόκειται για τροποποίηση, είτε βελτίωση ή ακόμα και δημιουργία εικόνων από το μηδέν. Με την πάροδο των χρόνων το Photoshop εξελίχθηκε σε τρεις ξεχωριστές εφαρμογές που μαζί δίνουν μια ολοκληρωμένη λύση για την επεξεργασία και τη διαχείριση των ψηφιακών σας εικόνων. Αυτές οι τρεις εφαρμογές ονομάζονται Adobe Bridge, Adobe Camera RAW και φυσικά Adobe Photoshop.

Το Adobe Photoshop στο σύνολο του είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο πρόγραμμα και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται από μια πολλούς ανθρώπους σε πολλά διαφορετικά επαγγέλματα. Από φωτογράφους και σχεδιαστές μέχρι καλλιτέχνες. Πέρα από τα προφανή, χρησιμοποιείται ακόμα και σε ιατροδικαστικές, επιστημονικές και φαρμακευτικές έρευνες, καθώς και για πολλούς άλλους σκοπούς. Το Photoshop έχει γίνει πλέον τόσο δημοφιλές πρόγραμμα που αρκετές φορές χρησιμοποιείται και ως ρήμα (photoshoped).

Το Photoshop κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις: Adobe Photoshop και Adobe Photoshop Extended. Η Extended έκδοση περιέχει εργαλεία για την δημιουργία 3D εικόνων, την επεξεργασία κινούμενων γραφικών, καθώς και προηγμένες δυνατότητες ανάλυσης εικόνας.

adobephotoshop-feathers

Το Adobe Bridge σας βοηθάει να οργανώσετε και να αρχειοθετήσετε τις ψηφιακές σας εικόνες. Μέσω μιας πληθώρα εργαλείων και χαρακτηριστικών μπορείτε να διαχειριστείτε και να οργανώσετε την ολοένα αυξανόμενη στοίβα των ψηφιακών σας εικόνων. Μπορείτε γρήγορα και απλά να τις ταξινομήσετε και να φιλτράρετε αυτές που θέλετε να κρατήσετε, έτσι ώστε να μην σπαταλάτε το χρόνο σας δουλεύοντας με εικόνες που δεν σας ενδιαφέρουν. Το Bridge καθιστά επίσης πολύ εύκολο να μοιραστείτε τις φωτογραφίες σας με άλλους, καθώς μπορείτε πολύ εύκολα να δημιουργήσετε συλλογές για ανέβασμα στο internet ή για εκτύπωση.

Με Adobe Camera RAW δεν θα χρειαστεί να ανησυχήσετε ξανά μην τυχών καταστρέψετε ή κάνετε λάθος σε μια φωτογραφία. Μέσω του φιλικού περιβάλλοντος που διαθέτει, μπορείτε να διορθώσετε εύκολα και γρήγορα πολλά χαρακτηριστικά, όπως η έκθεση, η αντίθεση, οι λεπτομέρειες  των σκιών, η ευκρίνεια, τα χρώματα και οι τόνοι μιας φωτογραφίας.

Το Photoshop παρέχει ισχυρά εργαλεία για την επεξεργασία μιας εικόνας και το ρετουσάρισμα με σκοπό την αφαίρεση ατελειών ή άλλων ανεπιθύμητων στοιχείων. Σας επιτρέπει επίσης να δημιουργήσετε εικόνες που θα ήταν δύσκολο ή αδύνατο να δημιουργηθούν με άλλο τρόπο. Με το photo merge για παράδειγμα, μπορείτε να συγχωνεύσετε πολλαπλές φωτογραφίες δημιουργώντας ένα πανόραμα ή ακόμα και να συνδυάσετε πολλά καρέ σε μια μόνο φωτογραφία.

38392-photoshop-cs5-photoshop-cs5-logo

Ενώ το Photoshop είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές πρόγραμμα στους φωτογράφους, δεν αφορά μόνο την φωτογραφία. Πάρα πολλοί σχεδιαστές χρησιμοποιούν το Photoshop για την κατασκευή παντός τύπου δημιουργικών εφέ. Μπορείτε επίσης να εισάγετε εικόνες και άλλα σχέδια που έχουν δημιουργηθεί στο Adobe Illustrator. Το Photoshop σας επιτρέπει να πειραματιστείτε και να βελτιώσετε εικόνες μέσω μιας τεράστιας γκάμας τροποποιήσεων που ονομάζονται φίλτρα. Μερικά φίλτρα πραγματοποιούν βασικές εργασίες, όπως η βελτίωση της ευκρίνειας ή η μείωση του θορύβου μιας φωτογραφίας. Άλλα φίλτρα πραγματοποιούν δραματικές αλλαγές, όπως το να κάνουν τις εικόνες να μοιάζουν με σκίτσα.

Αυτό λοιπόν είναι το Photoshop. Ένα εξαιρετικά ευέλικτο πρόγραμμα που είναι δημοφιλές σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων. Στην φωτογραφία, το σχεδιασμό, τα βίντεο και σε πολλά άλλα.

Check Also

photoshop-cs5-tutorials-14-6

Προσθήκη εξωτερικής λάμψης στο Photoshop

Για να προσθέσουμε μια εξωτερική λάμψη σε ένα Layer, κάνουμε δεξί κλικ πάνω στο Layer ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *