Αρχική » Οδηγός Photoshop » Ψηφιακοί Τύποι Αρχείων Εικόνας
photoshop-cs5-tutorials-4-1

Ψηφιακοί Τύποι Αρχείων Εικόνας

Ο τύπος αρχείου είναι ένας τυπικός τρόπος αποθήκευσης πληροφοριών σε έναν υπολογιστή έτσι ώστε να είναι δυνατή η ανάγνωση ή η εμφάνισή τους από ένα πρόγραμμα. Μπορείτε συνήθως να καταλάβετε τον τύπο του αρχείου, κοιτώντας τα τρία τελευταία γράμματα του ονόματος του αρχείου. Αυτά τα γράμματα ονομάζονται επέκταση ονόματος αρχείου. Τα διάφορα προγράμματα χρησιμοποιούν διαφορετικές επεκτάσεις κατά την αποθήκευση των αρχείων.

Οι πέντε πιο συνηθισμένοι τύποι αρχείων εικόνας είναι οι εξής:

  • JPEG (Joint Photographic Experts Group): Είναι ένα πρότυπο απωλεστικής συμπίεσης εικόνων. Τις περισσότερες φορές, το JPEG (.jpg) είναι ο καλύτερος τύπος αρχείου, διότι δημιουργεί υψηλής ποιότητας εικόνες με μικρό μέγεθος αρχείου μέσω της συμπίεσης των δεδομένων (σε υψηλές αναλύσεις μία εικόνα η οποία δεν έχει συμπιεστεί μπορεί να χρησιμοποιεί έως και 40MB χώρου ενώ σε μορφή JPEG χρησιμοποιεί περίπου 3MB). Χρησιμοποιείται κυρίως σε ιστοσελίδες και σε φωτογραφικές μηχανές. Είναι ιδανικός για αποθήκευση και κοινή χρήση των εικόνων σας. Υπάρχουν δύο τύποι JPEG: σχήματα που είναι πλήρη χρώματος (24 bit ανά pixel) και αποχρώσεις του γκρι (8 bit ανά pixel).

  • GIF (Graphics Interchange Format): Αποτελεί το δεύτερο format που χρησιμοποιείται στο internet. Κατάλληλο για γραφικά, αλλά όχι για φωτογραφίες. Υποστηρίζει μέχρι 256 χρώματα, με 1-8 bits ανά pixel, καθώς και έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης πολλαπλών εικόνων στο ίδιο αρχείο.

  • BMP (Windows Bitmap Format): Ένα από τα format που καθιερώθηκε από τα windows. Η μορφή bitmap (.bmp) είναι ένα παλαιότερο πρότυπο που δημιουργεί μεγάλα αρχεία χωρίς ιδιαίτερο σκοπό.  Αυτό καταναλώνει χώρο στο δίσκο και δυσχεραίνει την αποστολή αυτών των εικόνων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η χρησιμότητά του υπερκαλύπτεται από τα .tiff, .gif και .jpg αρχεία. Έχει 24 bit βάθος χρώματος αλλά μπορεί να επιλεγεί και μικρότερο ή μόνο ασπρόμαυρο (8 bit – 256 χρώματα). Χρησιμοποιείται από τα windows σαν το βασικό raster format των windows.

  • TIFF (Tag Image File Format): Είναι μια μη συμπιεσμένη μορφή αρχείου με 24 ή 48 bits χρώματος. Μη συμπιεσμένη μορφή σημαίνει ότι όλες οι πληροφορίες χρώματος από το scanner σας ή την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή σας, για κάθε ξεχωριστό pixel, θα διατηρηθούν  όταν αποθηκευτεί σε μορφή Tiff(.tif) Δηλαδή δεν θα υπάρχουν απώλειες στην ποιότητα της εικόνας όταν αποθηκεύετε μια εικόνα σε μορφή TIFF, άρα είναι η καλύτερη μορφή για την αποθήκευση ψηφιακών εικόνων που θα θέλετε να εκτυπώσετε.  Σε αυτό το format υπάρχει πληθώρα στο είδος συμπίεσης που μπορούμε να εφαρμόσουμε. Τα είδη συμπίεσης είναι τα παρακάτω: CCITT 2, CCITT 3, CCITT 4, CRLE, LZW και μερικές άλλες παραλλαγές. Τα τρία πρώτα, που αναφέρονται και σαν group 2, group 3 και group 4, είναι συμπιέσεις που χρησιμοποιούνται για fax και εφαρμόζονται μόνο σε ασπρόμαυρες εικόνες χωρίς διαβάθμιση χρώματος (μόνο άσπρο και μαύρο χωρίς τόνους του γκρι). Μόνο το τελευταίο είναι κατάλληλο για φωτογραφίες και εικόνες με διαβάθμιση χρωμάτων. Τα αρχεία .tif είναι κατάλληλα για ασπρόμαυρες (lineart) απεικονίσεις όταν χρησιμοποιούν αλγόριθμους τύπου CCITT και τότε είναι κατάλληλα μόνο για προγράμματα fax, ocr ή lineart. Όταν χρησιμοποιείται ο αλγόριθμος LZW μπορούν να απεικονίσουν 24 bit χρώματος (16 εκ. χρώματα) η συμπίεση που επιτυγχάνεται είναι ικανοποιητική, ιδιαίτερα για μεγάλου μεγέθους αρχεία. Με το format αυτό εκτός από αρχεία τύπου RGB, μπορούν να δημιουργηθούν και αρχεία CMYK, 32 bit. Γενικά είναι ένα format που προτείνεται για μεγάλο μέγεθος αρχείων και για φωτογραφίες, ιδιαίτερα όταν απαιτείται υψηλή ποιότητα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των αρχείων .tif είναι η δυνατότητά τους να σώζουν πολλές εικόνες ή σελίδες στο ίδιο αρχείο (multipage format).

  • Camera RAW: Τα αρχεία RAW δημιουργούνται από πολλές ψηφιακές κάμερες, ως εναλλακτική λύση υψηλής ποιότητας στα αρχεία JPEG. Αυτή η μορφή χρησιμοποιείται εάν θέλετε να επεξεργαστείτε πρώτα την εικόνα και στη συνέχεια να ρυθμίσετε κάποιες συγκεκριμένες παραμέτρους χειροκίνητα (όπως ισορροπία λευκού, την αντίθεση, ευκρίνεια, κλπ.). Διάφοροι κατασκευαστές παρέχουν τη δική τους εκδοχή raw format: Nikon (.nef), Canon (.crw, cr2), Kodak (.kdc, .dcr), Minolta (.mrw), Pentax (.ptx, .pef), Sony (.arw, .srf), Panasonic (.raw) Πολλοί επαγγελματίες φωτογράφοι επιλέγουν να εργάζονται με αρχεία RAW, διότι αποδίδουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας.

Check Also

photoshop-cs5-tutorials-14-6

Προσθήκη εξωτερικής λάμψης στο Photoshop

Για να προσθέσουμε μια εξωτερική λάμψη σε ένα Layer, κάνουμε δεξί κλικ πάνω στο Layer ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *