Αρχική » Οδηγός Photoshop » Μεγέθυνση και Μετακίνηση στο Photoshop
photoshop-cs5-tutorials-3-6

Μεγέθυνση και Μετακίνηση στο Photoshop

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να κάνετε σμίκρυνση και μεγέθυνση μιας εικόνας στο Photoshop. Ο λόγος είναι γιατί πρόκειται για κάτι που θα κάνετε πολύ συχνά και καλό είναι να υπάρχουν επιλογές. Παρακάτω θα δείτε μερικούς τρόπους για να το κάνετε και έπειτα μπορείτε να αποφασίσετε ποιος σας βολεύει περισσότερο.

Ένας από τους βασικότερους τρόπους βέβαια είναι τα εργαλεία zoom και hand. Για το zoom μπορείτε να πατήσετε το πλήκτρο «Ζ» και για το hand το πλήκτρο «Η«.

Κάνοντας κλικ κάπου στην εικόνα αυτή αρχίζει να μεγεθύνεται. Αν θέλουμε να μικρύνουμε την εικόνα, ο πιο εύκολος τρόπος είναι κρατώντας πατημένο το πλήκτρο «Alt» και κάνοντας κλικ μέσα στην εικόνα.

Αν κρατήσουμε πατημένο το αριστερό κλικ και κυλήσουμε το ποντίκι προς τα δεξιά θα παρατηρήσουμε ότι η εικόνα μεγεθύνεται πολύ πιο γρήγορα από τον παραδοσιακό τρόπο. Αντίστοιχα, αν κυλήσουμε το ποντίκι προς τα αριστερά, η εικόνα μικραίνει. Αυτό συμβαίνει διότι στο Photoshop CS5 είναι ενεργοποιημένη η επιλογή «Scrubby Zoom«.

scrubby-zoom

Αν απενεργοποιήσουμε την επιλογή «Scrubby Zoom», μπορούμε να επιλέξουμε μια συγκεκριμένη περιοχή στην εικόνα την οποία θέλουμε να μεγεθύνουμε.

Αφού έχουμε μεγεθύνει την εικόνα όσο θέλουμε, θα δούμε ότι έχουν εμφανιστεί μπάρες κύλισης. Για να μετακινηθούμε μέσα στην μεγεθυμένη εικόνα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο hand.

Για μια προσωρινή χρήση, μπορούμε να κρατήσουμε πατημένο το πλήκτρο «Space» για όση ώρα θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο hand.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προσωρινά και το εργαλείο zoom, κρατώντας πατημένα τα πλήκτρα «Ctrl+Space«.

Ένας άλλος τρόπος για να μεγεθύνουμε ή να μικρύνουμε μια εικόνα είναι με τα πλήκτρα «Ctrl και +» και «Ctrl και –» αντίστοιχα.

Οι δύο πιο συχνοί τρόποι εμφάνισης που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε στο Photoshop είναι το «Fit to Screen» και το «Actual View«.

Ένας εύκολος τρόπος για να τα επιλέξετε είναι κάνοντας διπλό κλικ στο εργαλείο hand για «Fit to Screen»  και διπλό κλικ στο εργαλείο zoom για «Actual View».

Φυσικά υπάρχουν και τα αντίστοιχα πλήκτρα συντόμευσης:

«Fit to Screen»: Ctrl + 0

«Actual View»: Ctrl + 1

Check Also

photoshop-cs5-tutorials-14-6

Προσθήκη εξωτερικής λάμψης στο Photoshop

Για να προσθέσουμε μια εξωτερική λάμψη σε ένα Layer, κάνουμε δεξί κλικ πάνω στο Layer ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *