Αρχική » Οδηγός Photoshop » Κείμενο στο Photoshop – Βασικά χαρακτηριστικά
photoshop-cs5-tutorials-13-1

Κείμενο στο Photoshop – Βασικά χαρακτηριστικά

Λένε ότι μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, αλλά μερικές φορές, η εικόνα από μόνη της δεν είναι αρκετή. Συχνά, πρέπει να προσθέσουμε μια λέξη, μια φράση ή μια λεζάντα σε μια εικόνα, για να μεταφέρουμε ένα συγκεκριμένο μήνυμα. Ή μπορεί να θέλουμε να σχεδιάσουμε μια ταμπέλα, ένα κουμπί ή banner για μια ιστοσελίδα. Και φυσικά, μερικές φορές θέλουμε απλώς να κείμενο με εφέ.

Το Photoshop, αν και είναι κυρίως για επεξεργασία και σχεδιασμό γραφικών, έχει μια σειρά από εργαλεία και χαρακτηριστικά που συναντάμε σε προγράμματα όπως το Illustrator και το InDesign.

Υπάρχουν δύο βασικά είδη τρόπου γραφής που μπορούμε να προσθέσουμε στο Photoshop – το Point Type και το Area Type. Μέχρι στιγμής, αυτό που χρησιμοποιείται πιο συχνά είναι το Point Type.

Το εργαλείο Type

Κάθε φορά που θέλουμε να προσθέσουμε οποιοδήποτε είδος κειμένου σε ένα έγγραφο, χρησιμοποιούμε το Type Tool, το οποίο το επιλέγουμε από την εργαλειοθήκη ή πατώντας το πλήκτρο «T» από το πληκτρολόγιο.

 photoshop-type-tool

Όταν το επιλέξουμε, ο δείκτης του ποντικού   θα αλλάξει σχήμα και θα γίνει όπως αυτό στην παρακάτω εικόνα.

i-beam

Επιλογή γραμματοσειράς

 

Για να επιλέξουμε ή να αλλάξουμε γραμματοσειρά, κάνουμε κλικ στο βελάκι που υπάρχει δεξιά από το κουτάκι γραμματοσειρών, στην μπάρα επιλογών. Έτσι θα ανοίξει μια λίστα με όλες τις διαθέσιμες γραμματοσειρές που υπάρχουν στο σύστημα μας.

 font-arrow

 font-list

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς

 

Για να αλλάξουμε το μέγεθος μιας γραμματοσειράς, κάνουμε κλικ στο κουτάκι μεγέθους. Θα ανοίξει μια λίστα με προεπιλεγμένα μεγέθη γραμματοσειράς.

font-style-arrow

Αν κανένα από αυτά δεν μας κάνει, μπορούμε να κάνουμε κλικ μέσα στο κουτάκι, να πληκτρολογήσουμε το μέγεθος που θέλουμε και έπειτα να πατήσουμε το πλήκτρο «Enter«.

Στοίχιση γραμματοσειράς

Στην μπάρα επιλογών υπάρχουν τρεις κοινές επιλογές στοίχισης – στοίχιση αριστερά, στοίχιση κέντρο και στοίχιση δεξιά. Προεπιλεγμένη είναι η στοίχιση αριστερά.

text-alignment-options

Αλλαγή χρώματος

Στην μπάρα επιλογών, υπάρχει επίσης και η δυνατότητα να αλλάξουμε χρώμα στο κείμενο μας. Αυτό γίνεται πατώντας το παρακάτω κουτάκι.

 text-color-swatch

Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο στο οποίο μπορούμε να επιλέξουμε το νέο χρώμα που θέλουμε να έχει το κείμενο μας. Μόλις έχουμε τελειώσει με την επιλογή, πατάμε το OK.

 photoshop-color-picker

Μετακίνηση κειμένου

Αν κινήσουμε τον δείκτη του ποντικιού μακριά από το κείμενο, αυτός θα αλλάξει στο παρακάτω εικονίδιο.

 move-text

Τώρα μπορούμε να μετακινήσουμε το κείμενο μας, κρατώντας πατημένο το ποντίκι και σύροντας το στο σημείο που επιθυμούμε.

Αποδοχή κειμένου

 Όταν έχουμε τελειώσει με το κείμενο μας και θέλουμε να το οριστικοποιήσουμε, πατάμε το τικ που βρίσκεται στο δεξί μέρος της μπάρας επιλογών.

 checkmark

Μπορούμε επίσης να πατήσουμε το πλήκτρο «Enter» στο αριθμητικό πληκτρολόγιο ή τα πλήκτρα «Ctrl + Enter«.

Επιλογή κειμένου

Για να επιλέξουμε το κείμενο μας, κάνουμε κλικ με το ποντίκι πάνω σε αυτό. Μπορούμε να επιλέξουμε ολόκληρο το κείμενο ή μέρος από αυτό και να αλλάξουμε την στοίχιση, τη γραμματοσειρά, το μέγεθος ή το χρώμα.

Check Also

photoshop-cs5-tutorials-14-6

Προσθήκη εξωτερικής λάμψης στο Photoshop

Για να προσθέσουμε μια εξωτερική λάμψη σε ένα Layer, κάνουμε δεξί κλικ πάνω στο Layer ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *