Αρχική » Οδηγός Photoshop » Εναλλαγή και αποθήκευση χώρου εργασίας στο Photoshop
photoshop-cs5-tutorials-3-1

Εναλλαγή και αποθήκευση χώρου εργασίας στο Photoshop

Ένα σπουδαίο πράγμα σχετικά με το Photoshop είναι ότι προσφέρει μια πληθώρα εργαλείων και χαρακτηριστικών που σας βοηθάνε να κάνετε σχεδόν οτιδήποτε θέλετε με τις ψηφιακές σας εικόνες. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν τόσα πολλά πάνελ, τόσα πολλά εργαλεία και τόσες πολλές εντολές που δεν χωράνε όλα στην επιφάνεια εργασίας. Το Photoshop σας επιτρέπει να φιλτράρετε τα χαρακτηριστικά και πάνελ που θέλετε να χρησιμοποιείτε πιο συχνά. Η προεπιλογή του είναι η επιφάνεια εργασίας “Essentials”. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πάνελ που έχουν προεπιλεγεί να ανοίγουν και βρίσκονται σε συγκεκριμένες θέσεις στην οθόνη. Όπως βλέπετε, υπάρχουν τα πάνελ colors, swatches και styles. Από κάτω υπάρχουν τα adjustments και masks, ενώ στο τέλος βρίσκονται τα layers, channels και paths.

panels

Φυσικά, αυτά τα πάνελ μπορούν να αναδιαταχθούν, να κλείσουν ή να ανοίξουν ξανά. Αυτό που κάνουν οι χώροι εργασίας, είναι να σας επιτρέπουν να αποθηκεύσετε αυτές τις ρυθμίσεις έτσι ώστε να μπορείτε να μεταβείτε σε αυτές με ένα μόνο κλικ.

Υπάρχουν αρκετοί προκαθορισμένοι χώροι εργασίας που έρχονται έτοιμοι μαζί με το Photoshop. Αν επιλέξουμε τον χώρο εργασίας «Design» θα παρατηρήσουμε ότι τα πάνελ αλλάζουν και δεν είναι ίδια με αυτά που υπήρχαν στο «Essentials». Υπάρχει το πάνελ character και paragraph για την επεξεργασία κειμένου. Το swatches πάνελ εμφανίζεται πρώτο και το adjustment έχει εξαφανιστεί, διότι δεν χρειάζεται να κάνουμε κάποια διόρθωση στην εικόνα .

Αν μεταβούμε στον χώρο εργασίας «Painting» θα δούμε ότι εμφανίζεται το πάνελ με τις ιδιότητες του πινέλου. Επίσης άλλα εικονίδια σχετικά με την ζωγραφική εμφανίζονται συμπιεσμένα αριστερά από τα ανοιχτά πάνελ.

Αν παρατηρήσουμε στην εναλλαγή των χώρων εργασίας, θα δούμε ότι υπάρχουν αρκετές έτοιμες προεπιλογές όπως Photography, 3D και Motion αν φτιάχνετε κινούμενα γραφικά με το Photoshop.

painting

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το New In CS5, αν θέλετε να μάθετε ποια είναι τα νέα χαρακτηριστικά. Αν το επιλέξετε, αυτό που κάνει είναι να εμφανίζει στο δεξί μέρος όλα τα νέα πάνελ που έχουν προστεθεί ή έχουν τροποποιηθεί. Επίσης όταν έχετε επιλεγμένο αυτό το χώρο εργασίας, όταν μεταβείτε σε οποιοδήποτε μενού τα νέα ή τροποποιημένα στοιχεία εμφανίζονται επισημασμένα με μπλε χρώμα, έτσι ώστε να σας βοηθάει να εντοπίσετε τι έχει αλλάξει σε αυτή την έκδοση του Photoshop.

Αν θέλετε να αλλάξετε την διάταξη των πάνελ ή τα προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις τους μπορείτε φυσικά να το κάνετε και να τα αποθηκεύσετε. Για να το κάνετε αυτό απλά επιλέγετε «New Workspace» και πληκτρολογείτε το όνομα που θέλετε να έχει ο χώρος εργασίας σας.

workspace

Αν πάλι θέλετε να διαγράψετε κάποιον από τους χώρους εργασίας που έχετε δημιουργήσει (δεν μπορείτε να διαγράψετε κανένα από τους προεπιλεγμένους) μπορείτε να το κάνετε απλά επιλέγοντας το «Delete Workspace».

Check Also

photoshop-cs5-tutorials-14-6

Προσθήκη εξωτερικής λάμψης στο Photoshop

Για να προσθέσουμε μια εξωτερική λάμψη σε ένα Layer, κάνουμε δεξί κλικ πάνω στο Layer ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *