Αρχική » Οδηγός Photoshop » Blend Modes – Εισαγωγή
photoshop-cs5-tutorials-12-1

Blend Modes – Εισαγωγή

Κατά βάση, τα Blending Modes προσφέρουν έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουμε τα χρωματιστά pixels ενός Layer έτσι ώστε να επηρεάσουν το χρώμα και την φωτεινότητα του Layer που βρίσκεται από κάτω. Μερικές από τις βασικές ρυθμίσεις στο Photoshop, όπως Levels, Curves, Hue/Saturation κτλ, χρησιμοποιούνται για να πραγματοποιήσουμε διάφορες διορθώσεις, αλλά μερικές φορές υπάρχουν πιο εύκολοι και ευέλικτοι τρόποι για να κάνουμε ενδιαφέρουσες αλλαγές στις εικόνες μας.

Τα Blending Modes συνδυάζουν ένα Layer με τα Layers που βρίσκονται κάτω από αυτό χρησιμοποιώντας μαθηματικές φόρμουλες. Πρέπει απλώς να κατανοήσουμε τις κατηγορίες ανάμειξης και μερικές από τις ιδιότητες των βασικών χρωμάτων.

Χρώματα

Για να κατανοήσουμε τα Blend Modes, θα πρέπει να γνωρίζουμε λίγα πράγματα για το χρώμα. Το χρώμα είναι φως, και αντίστροφα, το φως αποτελείται από πολλά χρώματα. Τα αντικείμενα απορροφούν ή αντανακλούν τα κύματα φωτός. Τα μάτια μας αντιλαμβάνονται αυτά τα μήκη κύματος σαν χρώμα.

pinakas

Ο τροχός των χρωμάτων έχει 12 τμήματα που αποτελούνται από πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή χρώματα ή αποχρώσεις.

Τα τρία βασικά χρώματα είναι το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε. Αυτά τα χρώματα δεν μπορούν να δημιουργηθούν με την ανάμειξη οποιουδήποτε άλλου χρώματος. Αναγράφονται στον τροχό των χρωμάτων με ένα «Π«.

Τα τρία δευτερογενή χρώματα είναι το πορτοκαλί, το μωβ και το πράσινο και έχουν την ένδειξη «Δ» στον τροχό. Δημιουργούνται από την ανάμειξη ίσων μερών από τα βασικά χρώματα. Δηλαδή, το μωβ είναι δευτερογενές χρώμα που προκύπτει από την ανάμειξη ίσου μέρους κόκκινου και μπλε χρώματος.

Τα τριτογενή χρώματα είναι τα χρώματα που προκύπτουν από την ανάμειξη πρωτογενών και δευτερογενών χρωμάτων. Για παράδειγμα, αναμειγνύοντας το πρωτογενές κόκκινο με το δευτερογενές πορτοκαλί, το αποτέλεσμα είναι ένα πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα. Τα τριτογενή χρώματα αναγράφονται στον τροχό με ένα «Τ«.

 

Hue: Το Hue αναφέρεται στο χρώμα… κόκκινο, μπλε, κτλ. Τα πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή χρώματα, είναι χρώματα που βρίσκονται σε πλήρη κορεσμό ή φωτεινότητα. Δηλαδή, δεν υπάρχει προσθήκη λευκού, μαύρου ή γκρι χρώματος.

Value: Η φωτεινότητα ή το σκοτάδι ενός χρώματος ή το ποσοστό λευκού ή μαύρου χρώματος σε μια απόχρωση.

Tints: Όταν το λευκό προστίθεται σε οποιοδήποτε χρώμα έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ενός χρώματος πιο ανοιχτού από το αρχικό.

Shades: Όταν το μαύρο ή το γκρι προστίθεται σε οποιοδήποτε χρώμα, έχει σαν αποτέλεσμα μια πιο σκοτεινή απόχρωση του αρχικού χρώματος.

Saturation: Είναι ο βαθμός καθαριότητας της απόχρωσης.

Intensity: Η φωτεινότητα ή η νωθρότητα της απόχρωσης. Μπορεί να μειωθεί ή να αυξηθεί με την προσθήκη λευκού ή μαύρου.

Check Also

photoshop-cs5-tutorials-14-6

Προσθήκη εξωτερικής λάμψης στο Photoshop

Για να προσθέσουμε μια εξωτερική λάμψη σε ένα Layer, κάνουμε δεξί κλικ πάνω στο Layer ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *