Αρχική » Οδηγός Photoshop » Adjustments σε συγκεκριμένα Layers στο Photoshop
photoshop-cs5-tutorials-8-8

Adjustments σε συγκεκριμένα Layers στο Photoshop

Συχνά θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα Adjustment Layer σε ένα ή σε κάποια συγκεκριμένα Layers. Ένας εύκολος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι με την χρήση Clipping Mask.

Για να δημιουργήσετε ένα Clipping Mask, πρέπει πρώτα να βεβαιωθείτε ότι το Adjustment Layer βρίσκεται ακριβώς από πάνω από το Layer στο οποίο θέλετε να το εφαρμόσετε. Κρατώντας πατημένο το πλήκτρο «Alt» μετακινήστε τον κέρσορα του ποντικιού ανάμεσα στα δυο Layers. Θα παρατηρήσετε ότι ο κέρσορας αλλάζει εμφάνιση.

 clipping-mask

Κάντε κλικ με το ποντίκι και αμέσως θα δείτε ότι το Adjustment Layer εφαρμόστηκε μόνο στο από κάτω Layer και ότι ένα βελάκι προς τα κάτω εμφανίστηκε αριστερά από το Adjustment Layer.

clipping-mask-2

Ένας άλλος τρόπος είναι, έχοντας επιλεγμένο το Adjustment Layer να πατήσετε το εικονίδιο με τους δυο κύκλους από την παλέτα των Adjustments.

 clipping-mask-3

Αν θέλετε να εφαρμόσετε το Adjustment Layer σε παραπάνω από ένα Layer, ένας εύκολος τρόπος είναι μετατρέποντας τα σε Smart Object. Επιλέξτε όλα τα Layers που θέλετε και έπειτα κάντε δεξί κλικ και «Convert to Smart Object«.

 smart-object

Για να αφαιρέσετε το Clipping Mask, κρατήστε ξανά πατημένο το πλήκτρο «Alt», τοποθετήστε τον κέρσορα ανάμεσα στα Layer και κάντε κλικ.

Τα οφέλη του Clipping Mask

Υπάρχουν δυο κύρια οφέλη από την χρήση μιας μάσκας περικοπής:

  • Το πρώτο είναι ότι μπορείτε να ανασυνθέσετε τα Layer εντός του Clipping Mask, τα οποία εξακολουθούν να περιέχουν όλα τα δεδομένα της εικόνας, ακόμη και έξω από την ορατή περιοχή της μάσκας.

  • Δεύτερον, μπορείτε να αναμορφώσετε το βασικό Layer σε πραγματικό χρόνο και να δείτε τις αλλαγές που κάνετε να αντανακλώνται στο Clipping Mask.

Check Also

photoshop-cs5-tutorials-14-6

Προσθήκη εξωτερικής λάμψης στο Photoshop

Για να προσθέσουμε μια εξωτερική λάμψη σε ένα Layer, κάνουμε δεξί κλικ πάνω στο Layer ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *